Sevdiklerimizin mezarını bayramda ve diğer özel günlerde ziyaret ederiz. Sevdiklerimize giderken çiçek götürürüz ve mezarlarını güzelleştiririz bu yüzden en hüzünlü yerlerden biri olan mezarlıklar çiçeklerle doludur. Mezarlığa giderken alınacak çiçeklerde önemli olan dayanıklılıklarıdır. Susuzluğa dayanıklı mezar çiçeği, uzun süre sevdiklerimizin üzerinde kalsın diye susuz da yaşayabilecek çiçekler alırız. Mezarların üzerlerine dikilen çiçeklerin aynı zamanda bakımı da kolay olmalıdır. Soğuğa ve susuzluğa dayanıklı olan mezar çiçeklerinden bazıları acem halısı, kasımpatı, kaz ayağı, sardunya ve buz çiçeği olarak sayılabilir. Mezarlığa dikilecek bitkiler için mezara uygun boyutta çukurlar açılır ve bu çiçekler yerleştirilir. Sevdiklerinizin mezarlıklarında yabani otların kötü bir görünüm yaratmaması için, güzelleştirecek çiçekler dikebilirsiniz.
Yaz Kış Kurumayan Mezar Çiçekleri
Soğuk havalara dayanabilecek, aşırı güneşlerde kurumayacak çiçekler mezarlıklarda uzun süre kalabilir. Yaz kış kurumayan çiçeklerden biri olan kardelen, özellikle soğuk ve karlı havalardaki dayanıklılığıyla bilinir. Kış mevsimindeki güzelliğiyle dikkat çeken bir diğer çiçek ise krizantem çiçeğidir. Hem yaz hem de kış aylarında solmadan ayakta kalabilen krizantem çiçekleri, bulunduğu yere güzellik saçıyor. Acem halısı çiçeği diğer adıyla mezem minik mor çiçeklidir ve yere yapışarak ilerler. Kış aylarında kuruyarak dal halini alır, nisan ve haziran ayları arasındaysa çiçek açarlar. Bir diğeri kaz ayağı çiçeği diğer adıyla makas çiçeği de yaz ve kış aylarına dayanıklıdır. Çevresine tohum dökerek çoğalırlar ve çiçekleri avuç kadardır. Genellikle mor ve sarı renklidirler.
Yaz Kış Yeşil Kalan Mezar Çiçekleri
Yaz kış yeşil kalan mezar çiçekleri mezarlara dikilerek yıl boyu güzel bir görünüm elde edilir. Bu çiçekler genellikle kış soğuklarından ve kardan etkilenmezler. Bu çiçeklere örnek olarak buz çiçeği verilebilir. Buz çiçekleri yaprakları ışıltılı ve koyu pembe çiçekleri vardır. Kayalıklarda ve taşlı arazilerde bu çiçekler yetişebilir. Yaz kış yeşil kalan bitkiler genellikle çalı cinsi bitkilerdir ve bunlardan biri güldür. Gül, 2 metre kadar uzayabilen ve yaz aylarında ve kış aylarında canlı kalan bir bitkidir. Filbahri çiçekleri de yasemin çiçeği olarak bilinen ve yaz kış yeşil kalan çiçeklerdir. Beyazdırlar ve kokuları güzeldir. Özellikle kış aylarında soğuğa karşı dirençli olmaları nedeniyle mezarlara dikilir.
Mezarlığa Ekilecek Çiçekler
Bir kere dikildiklerinde her sene açan nergis ve zambak gibi çok bilinen çiçeklere ek olarak anemon, frezya, gala, crocosmia gibi çiçeklerde mezar çiçeği denince akla ilk gelen bitkilerdendir. İris süsen dediğimiz çiçek çeşitleri de kış aylarında dona dayanıklıdırlar ve kolayca dikilebilirler. Mezarlığa dikilebilecek bir diğer çiçek ise sardunyadır. Sardunyalar kolay bakım yapılması ve çiçeklerinin güzel görünümü nedeniyle tercih edilir. Şiddetli olmayan donlara karşı dayanıklıdır ve özellikle mavi yabani sardunyalar her yıl tohum dökmeleri ile en iyi seçenektir. Düşen tohumlar kolayca çimlenir ve çiçek oluşturur. Krizantemler de yazın ve sonbaharda çiçek açan ve soğuğa dayanıklı olmasıyla bilinen mezara ekilebilecek diğer çiçeklerdendir.
Mezar Bakımı için Mezar Örtücü Bitkiler
Güzel görünümleriyle mezarları süsleyecek ve toprak yüzeyinin tamamını kaplayacak çiçeklere begonya, sardunya, menekşe ve çuha gibi çiçekleri örnek verebiliriz. Begonya ve sardunya yaz aylarında yetişen bitkiler iken menekşe ve çuha kış aylarında yetişen soğuk hava bitkileridir. Ayrıca çim bitkileri kullanılarak da mezar örtülebilir.
Bunlar zemin bitkileridir ve yüzeyi tamamen kaplar ancak bakımları zor olduğu için çok fazla tercih edilmez. En fazla tercih edilen bir diğer mezar örtücü bitki de yediveren güllerdir. Farklı renklere ve güzel bir kokuya sahip olan yediveren gül, mezar için en uygun bitkilerdendir. Mezara dikilecek çiçekleri tercih ederken her mevsim açabilecek ve soğuğa dayanıklı çiçekler tercih ederiz.
Yaza Kışa Dayanıklı Mezarlık Çiçekleri
Yaz ve kışa dayanıklı mezarlık çiçeklerine örnek olarak kaz ayağı çiçeği, buz çiçeği, Libya çimi, yayılıcı biberiye fidanı, çalı cinsi bitkilerden gül, filbahri çiçeği, gelin tacı ve ortanca çiçeği örnek verilebilir. Yayılıcı biberiye fidanları, normal biberiyeden farklıdır ve yerde sürünerek ilerler. Bulunduğu yerlere yayılarak kapatırlar. Çok yıllık bir bitkidir ve yaz kış yeşil kalabilir. Susuzluğa dayanıklı olan biberiyeler duvar diplerine yayılır. Libya çimleri de iyi bir yer örtücü olarak bilinir ve dikildikleri yere çok kısa sürede adapte olurlar. Zamanla sertleşir ve üstüne basılacak kadar dayanıklı bir hal alır. Makas çiçekleri de tuzlu topraklara uyumlu olan ve deniz kenarlarında rahatça yayılabilen bitkilerdir. Çevresine de tohum dökerek çoğalırlar.
Mezar Üzeri Yazlık Kışlık Bitkiler
Mezar üzerine dikilebilecek bitkiler genellikle soğanlı bitkilerdir. Bunlar nergis, zambak, safran gibi bitkilerdir. Kış aylarında çiçek açan bu bitkiler mezar üzerinde yaz kış kalır. Ancak soğanlı bitkilerin verimli çiçekler verebilmesi için her yıl sökülüp dinlendirilmesi ve tekrardan dikilmesi gerekir. Süseni bitkiler de kış günlerine dayanıklı olan bir bitki türüdür ve yaz kış mezar üzerinde kalabilir. Yaz kış dikilebilen mezar çiçeklerinden yabani bitkiler de bolca tohum dökerler ve yayılımcıdırlar. Mezarlığa ekilecek çiçeklerin her mevsim dayanıklı olması ve bakımlarının kolay olması gerekiyor. Bu çiçekler soğanlı bitkiler dediğimiz nergis ve zambak gibi çiçekleridir. Bakımları da hem kolay hemde mezarlık üzerinde güzel görünümlü çiçeklerdir.
Mezar Bakımı için Mezara Hangi Bitkiler Dikilebilir?
Mezarlara bitki dikilirken bu bitkilerin her mevsime uyumlu olması ve bakımlarının kolay olması beklenir. Aynı zamanda susuzluğu da dayanıklı olacak bu bitkilere örnek olarak vangelya diğer adıyla gelin tacını örnek verebiliriz. Vangelya çiçekleri kırmızı ve pembe renklidir. Kış soğuğuna çok dayanıklıdır ve 2 metre kadar uzayabilirler. Bir diğer mezar çiçeği de ortanca çiçekleridir. Çok yıllık çiçekler arasında yer alan ortanca çiçeğinin boyu maksimum 150 santimetre kadar uzayabilir ve soğuk iklimlerde ayakta kalabilir. Son olarak mezara dikilebilecek bir diğer bitki gravilla çalısı, kırmızı ve pembe renkli çiçeklere sahip olan ve susuzluğa dayanıklı olarak mezarlıklar için en fazla tercih edilen bitkilerden biridir.